De printer

september 18, 2009 at 9:02 am (Achtergrond, Columns, Oplossingen)

Lekken is een vak. Goed lekken is meer dan een handvaardigheid, het moet een roeping zijn. Maar je komt ook veel slordigheid tegen, dat moeten dan de beunhazen van het lekken zijn. Kijk maar eens op de printer bij je in de buurt. Tien-tegen-één dat je er iets vind dat er niet had mogen liggen. En wees niet al te verbaasd als je eigen stukken er liggen, dat overkomt ons allemaal wel eens. Natuurlijk kun je op veel meer manieren lekken. Denk eens aan email, weblogs of sociale websites.

Maar die printer, die is wel erg gemakkelijk te gebruiken. Je kunt er ook zoveel smoezen omheen verzinnen: “Ja sorry, de printer deed het niet en toen ging ik maar naar de vergadering”, of, “Ik wist niet dat hij op twee keer afdrukken stond”. De smoezen zijn legio. Verder kun je met de meeste moderne printers (MFP’s of multi functional printers, in jargon) scannen, faxen en emailen. Vooral dat emailen is interessant. Een organisatie die zijn informatiebeveiliging op orde heeft staat alleen mailen naar een intern emailadres toe. Dat houd je als lekker niet tegen om daarna je gescande documentje door te sturen naar de pers (of, iets minder spectaculair, naar je gmail account).

Stel nu dat je tot die 80% medewerkers hoort die vindt dat je niet hoort te lekken. Dan moet je toch wat maatregelen treffen om te voorkomen dat jouw informatie op plaatsen komt waar je dat niet wilt hebben. Je kunt dat zelf eenvoudig regelen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van beveiligd printen. Dan stel je op je werkplek een pincode in en stuur je je stukken naar de printer. Bij de printer type je dezelfde pincode weer in en voila! je afdrukken komen er op jouw commando meteen uit. Als je eens een misdruk produceert dan laat je die natuurlijk niet slingeren. De papierversnipperaar staat er niet voor niets.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: