Telebankieren alleen veilig voor arme mensen

oktober 5, 2009 at 11:40 am (Columns, Techniek)

Als je het cybercrime report 2009-3 van Finjan hebt gelezen kun je alleen maar concluderen dat het beter is niet te veel geld op je rekening te hebben staan. De nieuwe trojaanse paarden die de internetboeven gebruiken hebben interessante snufjes waardoor je niet eens ziet dat je beroofd bent. Zo kijkt de software of je wel voldoende in de plus staat om beroofd te worden. Daarbij past het programma je online rekeningafschrift aan zodat er een kleiner bedrag wordt getoond dan er in het echt is afgeschreven en wordt je saldo eveneens gecorrigeerd. Helaas is dat laatste slechts camouflage voor de activiteiten van de criminelen.

Zodra je inlogt op een pc die niet besmet is met de crimeware worden de werkelijke gegevens getoond. Je kunt natuurlijk ook gewoon je saldo opvragen bij de pinautomaat.

De boeven halen nog meer slimme trucs uit, waardoor hun kans van slagen ongeveer 1 op 14 is. Hiermee voorkomen zij ontdekking door het automatische fraudedetectie systeem van de banken en blijft de transactie in eerste instantie voor de eigenaar verborgen. Geld dat op deze wijze is ontvreemd gaat via stromannen en hun tussenrekeningen (na aftrek van een commissie) naar de criminelen (vaak afkomstig uit Oost-Europa en Rusland).

De conclusie is eenvoudig te trekken: Cybercrime Pays. En je kunt beter arm zijn. En papieren afschriften zijn zo gek nog niet.

Advertenties

2 reacties

 1. Francesca said,

  Gelukkig valt er bij mij niets te halen ­čśë

 2. Paul Fijma said,

  Veel mensen denken dat er bij hen niets te halen is.
  Je waant je dus eigenlijk veilig terwijl je dat niet bent.
  een van de grootste risico’s is denken dat je veilig bent terwijl je dat niet bent.
  Wat zou jij doen veilig als je denkt te zijn en ineens krijg je een rekening van een postorder bedrijf? geen grote rekening, maar een kleintje. van zeg… 100 euro….
  ik heb het niet over. jij blijkbaar ook niet. maar je hebt ineens wel een rekening. of ze het nu rechtstreeks van je rekening halen of je rekening nummer opgeven omdat je slordig was (of gehacked bent zonder dat je het weet) je zit dan met een probleem. Het is mij overkomen. het kost je ongeveer 4 uur tijd en een hoop (e-)mail.

  boodschap: je bent nooit veilig. controleer regelmatig je afschriften, (of op de pinautomaat. wel even opletten dat er niemand mee controleert :o)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: