Mexicaanse griep (H1N1) en continuïteit

oktober 6, 2009 at 10:28 am (Columns, Oplossingen) (, , , )

Ja, mexicaanse griep. Waar maken wij ons eigenlijk druk om? Al die overheden die roepen dat we ons klaar moeten maken voor heel veel uitval door griep. Sommigen voorspellen dat wel de helft van je bedrijf plat gaat door een nieuw griepje. Het is rustig in de media, de hype is wel over nu er geen scholen dichtgaan of bedrijven moeten sluiten door gebrek aan werknemers. Ook de door de kranten voorspelde massasterfte blijft uit. Desondanks houdt het RIVM vol dat dit allemaal een normaal seizoensbeeld is.

Een griepgolf in september of oktober is uitzonderlijk. De mexicaanse griep zal pas in de winter echt op gang komen. Dat blijkt wel uit de jaarlijkse griepprik, die normaliter omstreeks november wordt verstrekt. Griepvirussen kunnen dan langer overleven, omdat ze niet meer worden uitgedroogd door zon en omdat de mensen dichter op elkaar leven in minder goed geventileerde ruimtes (Deur dicht! We stoken niet voor de meeuwen!).

Bedrijven die zich voor de zomer hebben voorbereid op de aanstaande griephype, vragen zich nu af waarvoor ze het hebben gedaan. Niet voor niets, want een continuïteitsplan is gewoon geen overbodige luxe. Voor een informatiebeveiliger die het moet hebben van hypes en incidenten komt de griep als geroepen. Dit is een gouden kans om de menselijke factor van de continuïteit van de bedrijfsvoering te borgen. Dankzij de griep weten we nu welke processen echt belangrijk zijn, wie de sleutelpersonen zijn, wie er mag thuiswerken en wie er absoluut aanwezig moet zijn. Natuurlijk hebben we allemaal een buddy die onze werkzaamheden kan overnemen. En iedereen heeft een ‘griepmap’ op de centrale server waarin hij zijn lopende dossiers heeft opgeslagen. Als je dan nog uitvalt hoeft je collega zich geen zorgen te maken over de overdracht (jij hebt dan andere dingen aan je hoofd). Toch?

Advertenties

1 reactie

  1. Francesca said,

    Naar mijn idee is de Mexicaanse Griep geboren in een labaratorium en losgelaten om “paniek” te zaaien…
    Maar ja, wie ben ik….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: