Het ultieme advies voor veilig telebankieren

oktober 15, 2009 at 12:27 pm (Columns, Techniek)

Het is me toch allemaal wat, de laatste tijd. Alleen arme mensen zijn nog veilig voor sluwe dieven die online bankrekeningen plunderen. En nu mag je ook nog eens geen windows meer gebruiken, omdat dit nog onveiliger is. Er zijn tenslotte ook minder slimme criminelen die gewoon stelen waar wat te halen valt. Ik kan deze column afsluiten met het advies ervoor te zorgen dat je niet alleen arm bent, maar ook nog eens zo rood mogelijk moet staan. Dat doe ik niet zolang er betere alternatieven zijn.

Als vervanger voor windows wordt de goedbedoelde raad gegeven om dan maar Apple of Linux te gebruiken. Deze adviezen zijn onvolledig (of niet goed weergegeven door de journalist). Want Apple en Linux zijn uitstekend in staat keyloggers en andere nare software te draaien, waardoor je alsnog Roemeense en Oekraïense criminelen aan het sponsoren bent.

Je doet er verstandig aan gebruik te maken van een opstartbare linux cd (puppylinux, damn small linux) en die maar voor één ding te gebruiken: telebankieren. Gebruik de cd voor niets anders, ook niet voor het checken van je webmail, bezoek van je Hyves, Facebook, MSN, LinkedIn of iets dergelijks. Als je via links in emailberichten naar je banksite gaat kun je ook met een opstart-cd in de problemen komen. Typ zelf de link in naar de website vanje bank, log in, doe wat je moet doen en verlaat de website. Herstart daarna je computer en haal de cd weer uit de lade. Zo begin je iedere keer met een schone lei en heeft een besmetting van je windowscomputer geen invloed op je banksaldo.

Door veilig te werken help je jezelf (toch niet arm) en mij (iedereen een beetje pinguïn).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: