Gegevens veilig wissen

oktober 27, 2009 at 5:46 pm (Achtergrond, Privacy, Techniek) (, , )

Computers hebben harde schijven. Dat zijn mechanische apparaten met de vervelende eigenschap dat ze stuk kunnen gaan. Meestal doen ze dat op een heel erg ongeschikt moment (bijvoorbeeld vlak voordat je bank de betaalgegevens wil hebben). Je richt je processen daarom zo in dat je na een dergelijk rampje snel weer door kunt gaan met je werk. Dat is het proces business continuity. Pas in een later stadium maak je je druk over wat je moet doen met de defecte harde schijf. Want dat hij niet meer draait wil niet automatisch zeggen dat er geen vertrouwelijke bedrijfsgegevens meer op staan. En dat jíj hem niet meer kunt lezen wil niet automatisch zeggen dat een specialist dat ook niet meer kan. Daarom is het verstandig om goed na te denken over het vernietigen van data.

Als je een enkele defecte harde schijf hebt, kun je met een hamer en een stalen beitel veel schade aanrichten, zodanig dat de magnetische schijf inderdaad niet meer gelezen kan worden zonder kostbare laboratoriumapparatuur. Maar als je een hele serie harde schijven (of pc’s met harde schijven) zo moet behandelen, wordt het een langdurige kwestie. Dan kun je beter automatiseren. Zo zijn er gespecialiseerde bedrijven die met een hydraulische pers harde schijven in stroken knippen.

Je kunt ook te maken krijgen met pc’s (of servers) die je wilt afstorten omdat ze te oud zijn. Tweedehands pc’s zonder harde schijf zijn slecht te verkopen. Door gebruik te maken van speciale professionele programmatuur (Blancco, Killdisk) of gratis tools (eraser) kun je je schijven meerdere malen overschrijven met verschillende datapatronen. Het is wel van belang dat je voor meervoudig overschrijven kiest. Een magneetkop in een harddisk slingert een beetje, waardoor magnetische informatie ook naast het dataspoor terecht komt. Door meerdere malen te overschrijven wordt deze residu-data eveneens gewist.

En je dacht uit de problemen te zijn in de papierloze maatschappij?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: