Function creep

januari 28, 2010 at 10:07 pm (Privacy, Techniek) (, , , , )

We klagen op internet over big brother Google en we gebruiken dan maar Bing (van Microsoft) als alternatieve zoekmachine. We gebruiken (ok, soms tegen wil en dank) de OV chipcard en we klagen op voorhand over de kilometerheffingen de autokastjes die dit moeten regelen. Alle gegevens worden echter verzameld met een specifieke doelstelling zoals marketing, advertenties verkopen of (OV)reiskilometers verkopen.

Er zijn ook voorbeelden te bedenken van gegevensverzamelingen die van overheidswege worden aangelegd, maar waar niets mee wordt gedaan. Bijvoorbeeld de bewakingscamera’s in de straat, waar geen bewaker achter zit. Veel van de camerabeelden worden alleen bekeken als daar aanleiding voor is, naderhand meestal. GSM gegevens (lokatiegegevens en gespreksinformatie van mobiele telefoons) hebben als doel de telecomprovider van informatie te voorzien waarop hij zijn facturen kan baseren. Internet service providers moeten ook gegevens vastleggen en dat is speciaal om boeven te vangen die te stom zijn om encryptie toe te passen. Dit zijn allemaal duidelijke onderbouwingen voor specifieke doelen waarvoor (persoons)gegevens worden verzameld.

Het wordt een beetje bijzonder met de camerabeelden van particulieren. Denk hierbij aan de beelden van Yolante en Wesley in de parkeergarage. Hier was geen overheid verantwoordelijk voor de camera, de beelden en het gebruik ervan. En als er wat wat overheid aan te pas kwam dan was de uitvoering van het beleid ver beneden peil.

Bij de OVchipcard wordt op voorhand al aangegeven dat bij zwaarwegende noodzaak inzage in de database wordt gegeven voor andere doeleinden dan de primaire. Een van de discussies over het taxkastje in de auto bij de kilometerheffing gaat over de verzameling van gegevens. Het is nog niet bekend wát er allemaal wordt vastgelegd in het kastje.

De ondertoon in deze discussie is het gebrekkige vertrouwen in de minister (of de regering) die de kilometerheffing wil. Want dit kabinet kan wel mooi zeggen dat niemand zomaar inzage krijgt in de gegevens. Maar als er morgen of volgend jaar een nieuw kabinet is, wat zeggen die dan? Daarnaast zijn de gegevens wél voorradig. Dan is de invoering van een noodwetje of reparatiewet voldoende om het gebruik van deze grote database uit te breiden met nieuwe doeleinden. Dat heet function creep.

Maar ik vind het creepy.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: