Geen contant geld meer?

februari 11, 2010 at 10:02 pm (Columns, Privacy, Techniek) (, )

De consumentenbond roept en Telfort doet – contant geld verdwijnt. Ondanks de lachwekkende complottheoriën die je aan een dergelijk bericht kunt ophangen wil ik hier wel op ingaan.

Het opheffen van de mogelijkheid tot contante betaling is in wezen een grote aanslag op de privacy. Door de geavanceerde kassystemen met automatische voorraadcontrole en het register van elektronische betalingen waar banken over beschikken (en daar mee de overheid – tegenwoordig zelfs letterlijk) is het steeds eenvoudiger om te zien waar iemand zijn geld aan heeft uitgegeven. Dit was natuurlijk al mogelijk met behulp van de RFID chips in de bankbiljetten, de gelduitgifte automaten en de pinpas combinatie, maar het wordt zonder contant geld veel eenvoudiger om iemand te volgen.

Het eerste dat bij mij opkomt is dat de ruilhandel het goed zal gaan doen. Wie onder de radar van de overheid wil blijven zal moeten ruilen om in leven te blijven. Een winkeloverval levert namelijk geen geld meer op – een prettige bijkomstigheid van het voorstel. Keerzijde is wel dat overvallen op woningen of voorbijgangers (waar waardevolle te ruilen artikelen te vinden zijn) vaker zullen voorkomen. Daarnaast wordt het betaalsysteem wel bijzonder kwetsbaar. Bij stroomstoringen is er geen alternatieve betaalwijze meer als de kassa’s zijn uitgevallen (vooropgesteld dat er nog cassières zijn die kunnen rekenen). Op eenvoudige wijze kunnen kwaadwillende sujetten de economie stilleggen, zeker een handelsnatie als Nederland kan lijden onder een grote storing in het betalingsverkeer.

In de praktijk zal blijken dat fysiek geld blijft bestaan, al was het maar voor het muntje in de winkelwagen, voor de Straatkrant of de kroket uit de muur. Voor microbetalingen in winkels hebben we de chipknip, voor de rest een pinpas of creditcard.

Zul je net zien, heeft de overheid een bank gekocht, gaan ze het geld afschaffen. Dat is pas kapitaalvernietiging!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: