Het waarom van wachtwoorden

maart 4, 2010 at 11:51 am (Achtergrond, Columns, Oplossingen) (, , , , )

Mensen zijn lui en houden niet van hindernissen. Wachtwoorden worden vaak beschouwd als een noodzakelijk kwaad. Je moet ze onthouden en als je ze vergeten bent moet je een procedure door om een nieuw wachtwoord te krijgen. Dat neemt niet weg dat wachtwoorden en gebruikersnamen (meestal komen ze samen voor) nuttig zijn bij het opwerpen van beveiligingsdrempels. Met een goed wachtwoordbeleid en voldoende begrip voor beveiliging bij de gebruikers is het mogelijk een serie drempels op te werken die onbekenden van buiten tegen kan houden.

Wachtwoorden dienen meerdere doelen. Samen met de gebruikersnaam geven ze een gebruiker van netwerkdiensten toegang tot diensten, zoals email, internet en (zakelijke) toepassingen. Wachtwoorden beschermen de waardevolle gegevens van een organisatie tegen pottenkijkers, of voorkomen dat iemand belangrijke gegevens aanpast.

Gebruikersnamen en wachtwoorden worden toegepast om medewerkers hun persoonlijke verantwoordelijkheid te laten nemen. Elke handeling in de ICT infrastructuur moet te koppelen zijn aan een account. Controle daarop maakt deel uit van het normale proces van in control zijn over de ICT omgeving en de daaraan verbonden informatiebeveiliging. Als het delen van accounts of wachtwoorden is toegestaan kunnen de medewerkers niet meer aansprakelijk worden gesteld. Het is immers niet meer helder wie verantwoordelijk is voor welke handelingen. Dat dit tot ongewenste situaties kan leiden mag duidelijk zijn.

Natuurlijk zijn er meer maatregelen te bedenken die vreemden de toegang tot het netwerk moeten ontzeggen. Deze vullen voornamelijk de hiaten, maar zijn geen vervanger voor het wachtwoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: